Hungarikumok a 22. Lakiteleki Filmszemlén

A magyar értékek és hungarikumok a...

A magyar értékek és hungarikumok a Kárpát-medencében témakörben rendezték meg az idei, immár 22. Lakiteleki Filmszemlét. A megmérettetésre 118 alkotás érkezett. A határon túli filmek is nagy számban szerepeltek a szemlén, főleg Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról neveztek műveket.

Kövér László, az Országgyűlés elnökének 1 millió forintos különdíját, a Mediaworks Hungary Zrt. 100.000 forintos különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyv- és ajándékcsomagját és az M5 csatorna különdíját is  Zsigmond Dezső: A kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című filmje nyerte el. Ez alkotás érdemelte ki a 22. Lakiteleki Filmszemle fődíját is. A megható alkotás az egyik utolsó szatmári tehenes gazda sorsáról szól.

A versenyre 118 film érkezett be, az előzsűrizés után 40 alkotás jutott a döntőzsűri elé. Határon túlról is nagyszámban érkeztek művek, főleg Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról.

A 22. Lakiteleki Filmszemlét Sára Sándor tiszteletére rendezték meg, aki a huszadik század és az ezredforduló filmes világának egy kiemelkedő személyisége volt. A Csák János kulturális és innovációs miniszter által felajánlott 1 millió forintos különdíjat, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 25.000 forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium 25.000 forintos különdíját is „A csodapipa” c. alkotás kapta, melynek rendezője a Kecskemétfilm Kft. munkatársa, Tóth-Pócs Roland.

A részletes eredményeket ITT olvashatják!


Posted: 2023-11-18 07:08:00

Tovább olvasom... hiros.hu/sport
Nyomtatás