Hogyan éljük túl a kánikulát?

Itt az újabb hőhullám! A kánikula ugyan...

Itt az újabb hőhullám! A kánikula ugyan mindenkit megvisel, de bizonyos óvintézkedésekkel felkészíthető a szervezet, hogy kevésbe legyen kitett a magas hőmérséklet okozta veszélyeknek.

Egyre gyakoribbak az extrém, napokon keresztül tartó hőhullámok, így nem lehet elégszer ismételni, hogy mik a teendők kánikulában.

– Ha tehetjük, akkor délelőtt 10-11, délután 4-5 között tartózkodjunk a hűvös lakásban. Ha ennek ellenére mégis kikényszerülünk, akkor válasszuk mindig az árnyékos oldalt, illetve biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt. Ha valaki sokáig tartózkodik az erős napon, akkor előfordulhat, hogy napszúrást, súlyos esetben akár hőgutát is kap. Ha pedig mellette még valamilyen tevékenységet is végez, akkor hőkimerülés alakulhat ki
— figyelmeztet dr. Nagy Beáta, csecsemő-gyermekgyógyász háziorvos

A leggyakoribb hőség okozta rosszullét a napszúrás, így fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük annak tüneteit. A napszúrás fejfájás, szédülés, kábaság, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet és hányinger formájában jelentkezhet. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be, a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki, a beteg tudata zavart lehet, eszméletét is elveszítheti.

climate change, low angle view Thermometer on blue sky with sun shining in summer show increase temperature, concept global warming

– Napszúrás esetén a fejtetőt éri hosszú ideig a napfény, ezért az agyhártya kerül izgalomba, emiatt alakulnak ki a tünetek. Erős fejfájás lehet, szédülés, rossz közérzet, illetve hányinger, hányás. Ezek a tünetek hamar megszűnhetnek, ha hűvösre visszük a kisgyermeket vagy a felnőttet és megfelelő folyadékot biztosítunk számára - mondja dr. Nagy Beáta.

Erős fejfájás esetén fájdalomcsillapító is szedhető, azonban ha a fájdalom nem múlik 1-2 nap után, akkor házi orvos kell fordulni.

A folyadékpótlás rendkívül fontos, egy harminckilós gyermek esetében is már 1,5-2 l folyadék szükséges. Víz fogyasztható adható limonádé, izotóniás vagy sportital is, ezzel pótolva az izzadás miatt elvesztett ásványi anyagokat. Kisdedek és csecsemők esetén is figyelni kell. Az anyatejes babákat sűrűbben kell mellre tenni, illetve a kicsiket egy óránként meg kell kínálni ásványvízzel, teával vagy cukormentes limonádéval.


Posted: 2024-07-09 12:03:58

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás