Kecskeméti táncosok fergeteges sikere a Duna Karneválon

Hazai és külföldi néptáncegyüttesek...

Hazai és külföldi néptáncegyüttesek közreműködésével idén immár 29. alkalommal rendezik meg ezekben a napokban Budapesten a Duna Karnevált. A kulturális fesztivál elmúlt hétvégi programjain kecskeméti táncosok is felléptek. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Kecskemét Táncegyüttes csoportjai, a felnőttek és a Kisbetyárok egyaránt hatalmas sikert arattak.

A Duna Karnevál a nemzeti hagyományok nemzetközi szintű képviselőjévé vált az elmúlt közel 30 évben. Megszámolni sem lehet, hogy 1996 óta hány táncos és muzsikus vonult át a Lánchídon vagy lépett fel Budapest és a környező települések utcáin bizonyítva, hogy a tánc és a zene összeköti a népeket, az embereket. A néptánc európai ünnepeként is emlegetett rendezvényen – immár nem először – Kecskemét is képviseltette magát.

„Ez a meghívás egy évekre visszanyúló kapcsolatnak köszönhető – mondta kérdésünkre Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője. – Két évvel ezelőtt is szerepeltünk a Duna Karneválon, a Duna Művészegyüttessel és az Állami Népi Együttessel léptünk föl közösen és mutattuk be nagy sikerrel a Petőfi-emlékév kapcsán összeállított műsort. S mivel nagyon meg voltak velünk elégedve, hiszen rendkívül magas színvonalú teljesítményt nyújtottunk, ezért ennek apropóján – és persze ismerik a korábbi években, évtizedekben végzett munkánkat is – a fesztivál szervezői úgy gondolták, hogy idén ismét a Kecskemét Táncegyüttest hívják meg. Jelentős energiákat kellett mozgósítanunk a fölkészülésre, sokkal többet, mint eddig bármikor. Ez elsősorban az együttes leterheltségéből fakadt, az idei tavaszon ugyanis nagyon sok helyre kaptunk meghívást, emellett meg gyorsan közeleg a június 15-i premierünk, a Kaleidoszkóp – Sokszínű Erdély című új műsorunk bemutatója, és ezzel párhuzamosan kellett a Duna Karneválra felkészülni. Ehhez pluszenergiákra, pluszpróbákra volt szükség, tagjainknak a szabadidejükből kellett erre áldozni, mert hát természetesen egyetemre vagy dolgozni járó, a civil életben mindenféle tevékenységet végző táncosok ők. Nagyon nagy hála és köszönet nekik, hogy mindezt vállalták!”

A nyitónapon, június 7-én délután előbb a Kárpát-medence tánchagyományaival és a hazánkban élő nemzetiségek népi kultúrájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fellépő hagyományőrzők között a  hírös város táncosai is szerepeltek, a Kecskemét Táncegyüttes felnőtt és Kisbetyár csoportja közösen mutatta be az erdélyi tánchagyományokat megjelenítő félórás műsorát. Az esti koncertre kilátogatók a Duna Művészegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes közös műsorát láthatták, akik A magyar ifjakhoz, avagy virág vagy te, hazám ifjúsága című produkciójukkal – Petőfi Sándor forradalmi és szerelmi verseinek hangulatát, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzeneteit közvetítve – a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjának emlékét idézték meg. Az ünnepi műsor célja azonban nem csupán a tiszteletadás volt Petőfi Sándor emlékének, hanem az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatainak eggyé olvasztása a kortalanság és egyetemesség jegyében.

Másnap, június 8-án hatodik alkalommal rendezték meg a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját, amelyen a kiemelkedő tudású magyarországi és határon túli gyermekcsoportok műsorait nézhették meg az érdeklődők. A néphagyományok őrzőinek ifjú tehetségei között a Kecskemét Táncegyüttes 12–14 éves fiatalokból álló csoportja is fellépett, és a felnőttekhez hasonlóan a Kisbetyárok is fergeteges sikert arattak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

„Azt gondolom, hogy ez nemcsak egy elcsépelt szóhasználat ilyenkor, a Kecskemét Táncegyüttes valóban fergeteges ünneplést kapott – emlékezett vissza a nyitóprogramra Lukács László. – Tele volt a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsője nézőkkel, külföldiekkel és magyarokkal – emiatt természetesen két nyelven ment a konferálás is –, akik hatalmas tapssal jutalmazták a csoportot a műsor közben és a végén is. Jómagam nagyon színvonalasnak ítéltem meg az egész rendezvényt, és ezúton is köszönöm a szervezőknek, hogy nemcsak a felnőtt vonallal törődnek, hanem a fiatalabbakat bevonva a FolKid nevezetű néptáncfesztivált is megrendezik. Ezen szerepelhetett a Kecskemét Táncegyüttes Kisbetyár csoportja – természetesen ők is az elmúlt évek kimagasló szakmai tevékenységének köszönhetően kaptak immár másodszor meghívást erre a rangos gálára. A fiatalok erőfeszítése sem volt hiábavaló, méltó módon képviselték Kecskemét városát és a magyar néptánckincsünket.”


Posted: 2024-06-10 16:22:40

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás