Kórusünnep kecskemétiekkel a fővárosban

A Csíkszerda Egyesület önkéntesei idén 12....

A Csíkszerda Egyesület önkéntesei idén 12. alkalommal szervezték meg Budapesten a Kórusok Éjszakája nyári eseményét. Az évről évre megrendezett fesztivál szombaton 16 órától közel éjfélig ismét élő énekhanggal töltötte be a fővárosi Palotanegyedet. Az est folyamán 8 színpadi helyszínen 30 kórus – köztük a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes, a Scherzo Vegyeskar és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Tulipán együttes – adott minikoncertet.

A 12. évadába lépett Kórusok Éjszakája egy amatőr kórusfesztivál, célja, hogy felhívja a figyelmet arra: énekelni bárhol és bármikor jó. Az idei, immár 12. alkalommal megszervezett esemény hagyományosan az Éneklő Utcával kezdődött, mely során az ország minden szegletéből és külföldről érkezett kórusok egy rövid bemutatkozóval ismertették meg magukat. A program helyszíneit ezúttal is a Palotanegyed izgalmas terei adták. A kórusok az est folyamán különböző műfaji kategóriákban (világzene/folk, könnyűzene, régizene, klasszikus zene, XX. századi/kortárs zene) adtak minikoncerteket, majd a fesztivál a Közös Énekléssel zárult, mely során a közönség, a fellépők és a szervezők közösen tapasztalhatták meg az együtt éneklés örömét és varázsát.

A szombat esti kórusünnepre az elmúlt évekhez hasonlóan idén is érkeztek Kecskemétről énekesek. A dr. Kiss Katalin vezette Ars Nova Énekegyüttes, valamint a Kodály Intézet kamaraformációja, a Tulipán már visszatérő vendégei voltak a fesztiválnak, a Scherzo Vegyeskar és karnagyuk, Závori Erika idén léptek fel először. Utóbbiak éneklésén sem látszódott semmilyen megilletődöttség, látható örömmel, óriási lelkesedéssel – és nem utolsósorban szépen és kifejezően – szólaltatták meg az alkalomhoz illően választott énekeket, köztük „házi szerzőjük”, Szikszai Patrik műveit. „Nagy izgalommal készültünk a Kórusok Éjszakájára – mondta a fesztivál másnapján Závori Erika –, hiszen évek óta visszajáró vendégei vagyunk a szegedi társrendezvénynek, a KóSzának (a Kórusok Szabadon programot évek óta nagy sikerrel szervezi a Szeged Városi Kórusegyesület – a szerk.). A Scherzóval szeretünk olyan minikoncerteken részt venni, ahol előadót és közönséget összeköti a zene szeretete, az egymásra figyelés élménye, és jó értelemben vett »tét nélküli« éneklésre ad lehetőséget, miközben gyönyörű környezetben bolyonghatunk. Ezt éltük át szombaton a Palotanegyed koncerthelyszínei között járva is. Igazi ötletadó, közösségi élményt nyújtó, feltöltő délutánt és estét tölthettünk együtt több száz kórusénekessel.”

A kórusfesztivál – talán a korán jött hőség miatt – ezúttal a szokottnál kevesebb érdeklődőt vonzott, de a minikoncertek többsége így is szépszámú közönség előtt zajlott. A zeneszeretők örömmel hallgatták a fellépő együtteseket, a kecskeméti énekesek műsorait is hatalmas ünneplésben részesítették.


Posted: 2024-06-09 10:56:18

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás