Visszakerül a Szent Korona Kecskemét címerébe a Városháza dísztermében

Az eredeti állapotnak megfelelően visszakerül...

Az eredeti állapotnak megfelelően visszakerül a Szent Korona Kecskemét város címerébe a Városháza dísztermében – döntött hétfői ülésén a Közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága.

Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő a decemberi közgyűlésen kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az elnöki pulpitus középső orommezőjében, a polgármester széke fölött található címert: hű-e az eredetihez. A közgyűlés a Jogi és Ügyrendi Bitottságot jelölte ki a vizsgálat lefolytatására.

A Kecskeméti Katona József Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára szakértői megállapították, hogy a Lechner-Pártos építészpáros eredeti tervei szerint az ágaskodó kecskét ábrázoló címerpajzs fölött ott volt a Szent Korona.

A levéltár tájékoztatása alapján két időszakban, 1918-ban és 1948-ban merült fel a korona eltávolítása a címerekből. A Városháza dísztermében található címerből végül – a város többi középületén található címerhez hasonlóan – egy 1948-as belügyminiszteri rendelet alapján távolították el a Szent Koronát, valószínűsíthetően 1949-ben.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság hétfői ülésén saját hatáskörben egyhangúlag elfogadta az indítványt, és felkérte Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, hogy az eredeti címerábrázolás visszaállítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.


Posted: 2024-02-12 10:34:11

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás